Selasa, 21 Disember 2010

Todays topic..

allo sume.. arini saje je nk update blog ni..
ari ni setelah dekat sebulan akhirnya aku on balik linux os ni..
haha.. cm bese la.. bukak2 terus minx update.. aku agree je..
so far x pnah g dier wat msalah..
2 je la kot.. haha..
owh lupe nk bgtau.. hatiku masih lagi pada nikon d3100.. bile la nk ada dslr ni..
tggu elaun thun dpan baru dpt..

Khamis, 16 Disember 2010

Nikon D3100

salam semua.. entri kali ni adalah berkaitan dengan DSLR pilihan aku..
aku da pun melihat preview mengenai DSLR NikonD3100 ni..
sedikit sebanyak membantu aku dalam pemilihan dslr..



ye.. ni lah dier DSLR yang aku cakapkn ni.. Sebuah Nikon D3100
kenapa aku suka DSLR ni??
1st-aku suke Nikon.. X tau knp aku suke Nikon..
2nd-aku baru je terjebak dalam bidang fotografi ni.. mestila kene pakai entry-level dulu kan.. kalau da pakai pro-level takut x tau gune pulak..
3rd-harge dalam bajet aku.. bajet aku dalam RM2000-2200.. so DSLR ni berada dalam range bajet aku.. aku x nk modal banyak2 sebab aku bukannyer berduit sangat..
4th-aku masih banyak lagi benda kene belajar.. jadi gune DSLR ni mungkin membantu aku menguasai teknik fotografi..
5th-model baru.. DSLR ni announced pada bulan Ogos lagi tapi berjaya menarik perhatian aku pada bulan NOvember baru-baru ni..
6th-14mp cmos sensor dengan expeed 2.. aku x tau ape gunenyer benda ni tapi ia merupakan teknologi terbaru dan Nikon D3100 merupakan yang pertama gunekan expeed 2.

ini merupakan feature menarik yang terdapat pada DSLR ni..
D3100 Features
~ DX-format, 14.2 megapixel CMOS image sensor
~ New EXPEED 2 image processing engine: Provides enhanced movie recording, high-sensitivity performance and maximum image quality. EXPEED 2 maximises CMOS sensor performance for clear, lifelike images that exhibit vivid colours, reduced noise and smooth tonal gradations for outstanding photos and movies
~ High ISO (100-3200) sensitivity
~ 3.0-in TFT LCD
~ D-Movie – full HD (1920 x 1080) at 24fps movie clips
~ Live View with new AF-F mode and Scene Auto Selector
~ In-camera image and movie editing
~ Integrated Dust Reduction System

kelemahan model ni.. pada pendapat aku la..
3fps continous shooting.. bagi aku agak slow jugak la dibandingkan dengan DSLR lain.. tapi sebagai entry-level ia boleh dianggap munasabah jugak la.. sebab aku sendiri pun lum reti lagi nk snap high speed..

x de microfon jack.. ramai ckp yg ni merupakan kelemahan ketara bagi DSLR ni.. tapi bagi aku ia bukan masalah besar.. sebab ape?? jarang orang record video gune DSLR ni..


huhu.. sini saje la yang aku dapat karang.. nk panjang lagi pun aku x sentuh lagi DSLR ni.. apekan lagi nk mengetik butang shutter.. I LOVE U NIKON!! wait 4 me..

Yang mane satu pilihan hati..

sebenarnye aku belum lagi memberi kata putus dslr mane yang aku nk amik..
duit pun x de lagi ni.. nape la thun ni byk sangat entri yang masuk..
abes aku da susah nk wat pilihan.. pastu feature pun gempak2..
pape pun aku nga sibuk usha mane satu dslr yang aku pilih..

Sabtu, 11 Disember 2010

Kawan-Kawan

sesiape yg msuk dlam blog ni.. follow2 la ye..
cdih aku sorg je yg bercerite kt dlam ni/..

SCAM!!

salam sihat...
setelah beberape hari memasuki dunia fotografi.. cewah.. dslr pun x de g..
baru aku tau pe dier scam.. cter nye cmni... bese la sebelum nk beli dslr mesti la riki2 dulu kn..
kt kedai.. kt member or kat tenet.. dan yg paling selalu aku lawat.. MUDAH.COM

mase usha2 dslr kt laman web tu// ad gak la yg offer dslr murah2..
taim tu pkir gak.. terdesak ke ape mamat ni nk tolak murah2..
tp aku just tgk cmtu je sbb pe.. gmbar x de.. item x clear sgt..

pastu adela aku g lawat forum2 yg selalu aku msuk..
tetibe lak termasuk kt info pasl conmen ni(penipu internet kot)
byk upenyer da terpedaye ngn benda2ni.. kalau takat 10hengget kene sapu pun aku  x kisah sgt..
duit skit pun haram gak ko nk usung t kat akhirat.. ni sampai makan beribu.. bukan sedikit ye.. riban2 woo//
memang celake la manusia cmni.. pasal ko la ramai yg menderita.. 

dan sejak dari tu.. aku x percaye mane2 laman web yg menjual item lagi2 kat laman web M***H.. bukan semua yg penipu.. tapi sorg wat perangai taik.. habes la.. sume da x caye ngn benda2 cmni.. 
aku kesian gak pada sesiape yg terkena ni.. rate2 bukan orang senang.. pelajar lagi.. sebab tertarik ngn harge murah la dorg ni ditipu bulat2.. 

walau cemane pun ia jadi pengajaran la bagi aku.. 1st.. jgn percaye ngn benda mahal tapi nk jual murah.. yg 2nd.. kalau aku nk gak jual beli kt tenet ni.. aku maybe prefer COD.. mksudnye.. Cash On Delivery.. kire kite datang jumpe seller 2 tgk barang n beli.. yg ketige laks.. semak la kt tenet dulu atau kawan2 yg mahir dalam benda ni.. tny pendapat dorg

yang paling penting sekali.. jangan terburu-buru nk beli barang.. aku pun ade gak perasaan cmtu.. bese la duit ngam2 je nk angkat.. mau x pk panjang,. ramai yg beranggapan sape cepat dier dapat.. 2 yg kte x nk ye.. benda cmni la yg akan wat kte nyesal t.. bukan senang nk jadi senang.. bukan susah nk mendapat kesusahan..

Jumaat, 10 Disember 2010

Lame da x gune linux..

lappy aku ni dual boot..
tapi normally aku selalu gune windows 7 je..
mane perginyer semangat keubuntuan aku nih..

da lame aku x follow update ubuntu ni.. ni semua kerana gara2 terlalu sibuk ngn benda laen..
bile g la aku nk catch up balik benda ni.. tggu sampai mase software windows pirate ni x de lagi la...
oh duniawi..

PSP kesayangan aku dijual..

salam semua.. hari ni merupakan hari yang sedih sgt bagi aku..
aku telah melepaskan psp aku kepada jiran aku dengan harga RM600 shj..
aku nga sesak sbnarnye./ nk x nk kene gak lepaskan.. duit ni pun wat pusing modal nk angkat dslr nanti.. 

ikutkan hati banyak pengalaman aku ngn psp ni.. sayang giler..
mule2 memangla sayang.. da lame.. habis madu sepah dibuang.. psp aku pun da lame x maen..
aku pk pun g baik aku jual kt jiran aku tu.. dier pun x pnah ase men psp.. so aku ikhlas nk letgo psp tu..

semoga kau bahagie bersame si dier PSP.. aku x nk cter pape pasl psp ni da.. benda yg lepas jgn dikenang..

Rabu, 8 Disember 2010

Im into photography??

omg.. mcm x caye je ngn entri kali ni..
ye betul.. aku akan memasuki bidang fotografi.. bile waktu nye?? ntah la..
nk ikutkan aku ni zero knowledge pasal benda ni..
x tau la nk cakap cmne da.. pe yg menyebabkan aku minat sangat kt benda ni ye..
ikut org?? iye kot.. minat.. ade la cikit..

haha.. btw aku x target pape model g..

Khamis, 4 November 2010

Im Sad RiteNow..

da ikutkan sebulan aku wat blog..
tapi x de sorg pun nk follow..
Waaa!!

Ubuntu 10.10. Akhirnya..

semua orang tahu bahawa Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat telah dilancarkan pada 10.10.10.. tetapi aku antara orang yang paling lambat sekali masukkan os ni dalam laptop aku.. Nak dipendekkan citer la.. aku skg ni nga exam.. so memang aku agak slow la follow benda2 cmni..


ikutkan dekat akhir bulan 10 jugak la.. baru aku berpeluang untuk on semula linux.. mase 2 da tau versi 10.10 ni da keluar.. pkir nk download gak la dier nyer iso.. tapi mase nk update dier ad mnx untuk tukar ke versi baru.. aku tengok pe lagi.. klik je la..
taim 2 da mlm.. so aku cm biarkan laptop aku on semalaman.. nk update.. nk install.. nk download sume.. last sekali pas aku sembahyang subuh baru setel.. mudah kan.. ase senang je.. aku nyer apps yg aku download dlu pun ad g tau.. seb bek x ya donlod balik..

Whats new on 10.10....
urm.. dari segi interface dier byk sgt perbezaan.. memang kali ni versi10.10 akan memikat sesiapa yang baru pertama kali menggunakan os ni.. x perlu install docky.. da siap kat tepi da pun.. memang terbaik la.. dari segi operasi aku rase x ley bagi pape komen.. its still the best u know..

rekemen kepada 1st time user??
okeh..cmni la kepada sesape yg terase nk sgt mencube os ni.. aku sarankan format dual boot.. means.. ley operate ubuntu n windows on 1 lappy.. bukan senang nk beralih arah ni.. dari kecik da gune windows.. cm makan nasi gak.. x ley nk pisahkan rite.. but once u have use this.. it will close ur eyes 4eva.. its like in a new world.. limitless power or using ur laptop.. aku x kondem mane2 os.. tapi kali ni versi10.10 pasti akan memikat mata sesiapa saje..

Sabtu, 25 September 2010

Puppy Linux 5.1.1

tajuk harini adalah sama yang dinyatakan diatas.. siapa disini tahu tentang linux puppy?? ramai x tau kn.. linux puppy merupakan salah satu daripada beribu-ribu distro linux.. ia merupakan linux yang paling ringan sekali.. linux ini hanya memerlukan 128mb space.. dan boleh dioperasikan hanya menggunakan usb pendrive.. jadi stok komputer lama yang dah jahanam hdd boleh beroperasi menggunakan linux puppy..fungsi linux ini adalah untuk menghidupkan komputer2 lama yang menggunakan porcessor lama seperti pentium I..

eksperimen telah dilakukan dengan menggunakan chenta hati saya.. iaitu laptop sendiri.. waa.. aku berani2 je wat benda ni.. oleh kerana aku tidak berhasrat untuk install benda ni dalam lappy kesayangan.. aku menggunakan virtual box untuk mengoperasikan os ni..

aku menggunakan oracle virtual box yang boleh didownload pada cnet.com.. Alhamdulillah segala perkara berjalan dengan lancar.. ada la sedikit masalah yang terjadi.. besela noob cm aku ni.. bukan bidang aku kn ict ni.. sume ikut video aku download kt youtube je.. terima kasih youtube..


selepas menjalankan os ni dalam virtual box.. aku bagilah sedikit review pasal benda ni.. 1st tengok memang simple je interface dier.. lama gak aku godek2.. aku dapat gak la menggunakan internet melalui os ni.. so sape2 yang ada komputer lama kat umah yang da x ley pakai cubela manggunakan os ni kerana ia ringan dan dapat menjimatkan duit anda.. setakat permulaan belajar komputer dan nk kenal-kenal pasal pc ni amat dialu-alukan..

sori sangat aku x dapat nk bagi screenshot untuk os ni.. tenet lembab sangat la.. Insyaallah aku akan bagi screenshot untuk os ni dalam laptop aku..

huhu.. aku saje2 je gunakan os ni.. sebab aku suka mencuba benda baru.. banyak lagi distro linux ingin aku cuba.. besela mase mencemburui aku.. yang penting aku dapat install os ni melalui pendrive.. so sape2 yang lappy nye x ley boot pc.. aku just plug in pendrive.. set boot kepada usb flash.. automatik os ni dapat dijalankan.. ia dapat membuka fail2 dalam partition C,D dan partition2 lain dalam pc.. bergantung pada bape byk partition dalam pc anda.. ini dapat membantu meyelamatkan fail2 penting seperti esaimen dan sebagainya..

yang paling penting, belajar dan terus belajar.. sampai cni la karangan merapu aku kalu ni.. mungkin hari lain ada benda baru aku buat dan aku akan share ngn u all sume.. caiyok2..

Rabu, 22 September 2010

ubuntu 10.10 maverick meerkat beta testing

hari ini aku mendapat info daripada pensyarah dan seorang rakan india di ipg berkenaan dengan os ini. sepertimana yang diterangkan, os ni masih lagi dalam beta testing. final release akan dikeluarkan pada 10 oktober ini bersempena dengan versi keluaran 10.10.

aku sebenarnya agak ketinggalan kerana masih lagi menggunakan lucid. kerana ubuntu paling cepat update versi os. jadi aku cuba sedaya upaya mencari ilmu pasal ubuntu coz im a new learner. bayangkan la orang da mahir menggunaka os ni.. aku masih lagi terkial-kial menggunakan ubuntu..

laptop aku masih lagi menggunakan versi 10.04. pernah terlintas untuk aku mengupgrade os ni ke versi beta ini. tapi apakan daya. internet dekat kampus ni punye la lembab.. memang menyakitkan hati.. suka atau tidak aku akan tungu versi 10.10 final release..

oleh kerana aku belum lagi menggunakan siri yang baru ini. jadi aku tidak boleh memberi apa-apa review pasal versi 10.10 ini.. mungkin dalam masa terdekat setelah final version ni keluar. aku akan sedaya upaya memberikan maklumat berkenaan dengan os ni..

kepada rakan-rakan yang menggunakan os ni.. marilah sama-sama kita berkongsi idea dan pendapat untuk meperkembangkan lagi potensi os ni.. byk input aku nk belajar daripada korang sume..


ini dia maverick meerkat 10.10.. sekumpulan meerkat yang menikmati sinaran matahari pagi..

orang da wat programming dalam ubuntu.. aku bila lagi?? waa sadis2,

Selasa, 21 September 2010

Ubuntu 10.04

kali ini saya ingin menceritakan tentang os linux terbaru ini.. linux ubuntu 10.04.
aku mengenali linux sekian lama.. sejak tahun 2008 rasenye.. waktu itu aku ni agak heavy gamers gak la..
sume game kat laptop yang oleh support aku install..
oleh kerana aku sudah cuci tangan dalam dunia gamers dalam laptop sendiri.. jadi aku lebih fokus kepada penggunaan microsoft.. aku x suke microsoft sebenarnya kerana aku sudah puas dimarahi oleh abah kerana menyebabkan pc dirumah hang.. waktu 2 syok install game kat rumah..

jadi suatu ketika tertarik untuk menggunakan linux.. jadi aku download ubuntu 10.04 dari server linux dan terus install dalam laptop.. of course la aku wat dual boot.. kalau x naya la aku nyer esaimen dalam windows sume.,.

sebenarnya da sebulan aku menggunakan ubuntu ni.. so far so good.. banyak benda aku belajar dari benda ni.. berbanding gne xp dulu.. tau maen game je.. ak syorkan kat korang sume cube os ni.. free je pun.. x salah mencuba kan.. yang aku terkejut.. mase 2 saje2 tekan butang print mase menaip keje.. tetibe printer aku 2 respon dan terus print.. ak macam x percaya.. os ni x perlu install driver pun.. memang salute abes la..



nak kate aku terer memangla tidak.. windows dulu pun aku x reti gne command prompt.. memang x de harapan jadi hacker la ni.. tapi aku tau.. aku boleh belajar lagi coz aku minat sangat benda2 camni.. leka aku dalam dunia ubuntu ni.. betul cakap orang.. ubuntu ni seronok.. yang minat godek komputer memang aku rekemen la cuba.. kalau setakat g wat keje  mikrosof opis pastu men game aje.. rosak antar kedai format x payah la ye.. mesti u all ckp windows better than ubuntu..

lain orang lain pendapat.. terpulang pada diri masing-masing.. benda baru x salah cuba.. hisap dadah pun benda baru gak.. tapi jangan sesekali cuba.. benda baik boleh ikut,,, benda jahat dibuat jangan..

memperkenalkan ubuntu 10.04. seekor kucing hutan.. hahaha


huhu.. x la yang ni wallpaper je.. lucid lynx merupakan kod nama bagi ubuntu 10.04.. ubuntu ni os sebenarnya.. mcm microsoft ada windows.. apple ada mac.. linux ada ubuntu.. jadi pilihan di tangan anda,, tiap os ada kelebihan ada kekurangan.. kita sebagai manusia yang mengawal benda ni.. bukan benda ni mengawal kita.. sampai cni la karangan merapu aku pada hari ini.. ingin tahu lebih lanjut pasal ubuntu.. layari melayubuntu.blogspot.. kat sane la aku belajar pasal ubuntu ni.. kita sama2 membina komuniti melayubuntu disana..

Permulaan Kata.

Assalamualaikum. waktu keramat aku menulis blog buat pertama kali adalah pada pukul 1.46 pagi pada 22 sept 2010.
tujuan aku membuat blog ini adalah kerana ingin mematerikan setiap pengalaman aku yang pernah berlaku yang ada disuatu tempat yang boleh aku lihat senantiasa.
aku merupakan seorang pelajar di IPG Johor Bahru..

kenapa aku menulis blog?
banyak perkara menarik yang berlaku padaku setiap hari.. tetapi aku tidak dapat recall balik setiap pengalaman tersebut.. jadi atas dasar ingin setiap kenangan manis teringat kembali.. maka terciptalah blog ini..

aku mungkin akan cuba update sekerap mungkin blog ni..