Selasa, 21 Disember 2010

Todays topic..

allo sume.. arini saje je nk update blog ni..
ari ni setelah dekat sebulan akhirnya aku on balik linux os ni..
haha.. cm bese la.. bukak2 terus minx update.. aku agree je..
so far x pnah g dier wat msalah..
2 je la kot.. haha..
owh lupe nk bgtau.. hatiku masih lagi pada nikon d3100.. bile la nk ada dslr ni..
tggu elaun thun dpan baru dpt..

Khamis, 16 Disember 2010

Nikon D3100

salam semua.. entri kali ni adalah berkaitan dengan DSLR pilihan aku..
aku da pun melihat preview mengenai DSLR NikonD3100 ni..
sedikit sebanyak membantu aku dalam pemilihan dslr..



ye.. ni lah dier DSLR yang aku cakapkn ni.. Sebuah Nikon D3100
kenapa aku suka DSLR ni??
1st-aku suke Nikon.. X tau knp aku suke Nikon..
2nd-aku baru je terjebak dalam bidang fotografi ni.. mestila kene pakai entry-level dulu kan.. kalau da pakai pro-level takut x tau gune pulak..
3rd-harge dalam bajet aku.. bajet aku dalam RM2000-2200.. so DSLR ni berada dalam range bajet aku.. aku x nk modal banyak2 sebab aku bukannyer berduit sangat..
4th-aku masih banyak lagi benda kene belajar.. jadi gune DSLR ni mungkin membantu aku menguasai teknik fotografi..
5th-model baru.. DSLR ni announced pada bulan Ogos lagi tapi berjaya menarik perhatian aku pada bulan NOvember baru-baru ni..
6th-14mp cmos sensor dengan expeed 2.. aku x tau ape gunenyer benda ni tapi ia merupakan teknologi terbaru dan Nikon D3100 merupakan yang pertama gunekan expeed 2.

ini merupakan feature menarik yang terdapat pada DSLR ni..
D3100 Features
~ DX-format, 14.2 megapixel CMOS image sensor
~ New EXPEED 2 image processing engine: Provides enhanced movie recording, high-sensitivity performance and maximum image quality. EXPEED 2 maximises CMOS sensor performance for clear, lifelike images that exhibit vivid colours, reduced noise and smooth tonal gradations for outstanding photos and movies
~ High ISO (100-3200) sensitivity
~ 3.0-in TFT LCD
~ D-Movie – full HD (1920 x 1080) at 24fps movie clips
~ Live View with new AF-F mode and Scene Auto Selector
~ In-camera image and movie editing
~ Integrated Dust Reduction System

kelemahan model ni.. pada pendapat aku la..
3fps continous shooting.. bagi aku agak slow jugak la dibandingkan dengan DSLR lain.. tapi sebagai entry-level ia boleh dianggap munasabah jugak la.. sebab aku sendiri pun lum reti lagi nk snap high speed..

x de microfon jack.. ramai ckp yg ni merupakan kelemahan ketara bagi DSLR ni.. tapi bagi aku ia bukan masalah besar.. sebab ape?? jarang orang record video gune DSLR ni..


huhu.. sini saje la yang aku dapat karang.. nk panjang lagi pun aku x sentuh lagi DSLR ni.. apekan lagi nk mengetik butang shutter.. I LOVE U NIKON!! wait 4 me..

Yang mane satu pilihan hati..

sebenarnye aku belum lagi memberi kata putus dslr mane yang aku nk amik..
duit pun x de lagi ni.. nape la thun ni byk sangat entri yang masuk..
abes aku da susah nk wat pilihan.. pastu feature pun gempak2..
pape pun aku nga sibuk usha mane satu dslr yang aku pilih..

Sabtu, 11 Disember 2010

Kawan-Kawan

sesiape yg msuk dlam blog ni.. follow2 la ye..
cdih aku sorg je yg bercerite kt dlam ni/..

SCAM!!

salam sihat...
setelah beberape hari memasuki dunia fotografi.. cewah.. dslr pun x de g..
baru aku tau pe dier scam.. cter nye cmni... bese la sebelum nk beli dslr mesti la riki2 dulu kn..
kt kedai.. kt member or kat tenet.. dan yg paling selalu aku lawat.. MUDAH.COM

mase usha2 dslr kt laman web tu// ad gak la yg offer dslr murah2..
taim tu pkir gak.. terdesak ke ape mamat ni nk tolak murah2..
tp aku just tgk cmtu je sbb pe.. gmbar x de.. item x clear sgt..

pastu adela aku g lawat forum2 yg selalu aku msuk..
tetibe lak termasuk kt info pasl conmen ni(penipu internet kot)
byk upenyer da terpedaye ngn benda2ni.. kalau takat 10hengget kene sapu pun aku  x kisah sgt..
duit skit pun haram gak ko nk usung t kat akhirat.. ni sampai makan beribu.. bukan sedikit ye.. riban2 woo//
memang celake la manusia cmni.. pasal ko la ramai yg menderita.. 

dan sejak dari tu.. aku x percaye mane2 laman web yg menjual item lagi2 kat laman web M***H.. bukan semua yg penipu.. tapi sorg wat perangai taik.. habes la.. sume da x caye ngn benda2 cmni.. 
aku kesian gak pada sesiape yg terkena ni.. rate2 bukan orang senang.. pelajar lagi.. sebab tertarik ngn harge murah la dorg ni ditipu bulat2.. 

walau cemane pun ia jadi pengajaran la bagi aku.. 1st.. jgn percaye ngn benda mahal tapi nk jual murah.. yg 2nd.. kalau aku nk gak jual beli kt tenet ni.. aku maybe prefer COD.. mksudnye.. Cash On Delivery.. kire kite datang jumpe seller 2 tgk barang n beli.. yg ketige laks.. semak la kt tenet dulu atau kawan2 yg mahir dalam benda ni.. tny pendapat dorg

yang paling penting sekali.. jangan terburu-buru nk beli barang.. aku pun ade gak perasaan cmtu.. bese la duit ngam2 je nk angkat.. mau x pk panjang,. ramai yg beranggapan sape cepat dier dapat.. 2 yg kte x nk ye.. benda cmni la yg akan wat kte nyesal t.. bukan senang nk jadi senang.. bukan susah nk mendapat kesusahan..

Jumaat, 10 Disember 2010

Lame da x gune linux..

lappy aku ni dual boot..
tapi normally aku selalu gune windows 7 je..
mane perginyer semangat keubuntuan aku nih..

da lame aku x follow update ubuntu ni.. ni semua kerana gara2 terlalu sibuk ngn benda laen..
bile g la aku nk catch up balik benda ni.. tggu sampai mase software windows pirate ni x de lagi la...
oh duniawi..

PSP kesayangan aku dijual..

salam semua.. hari ni merupakan hari yang sedih sgt bagi aku..
aku telah melepaskan psp aku kepada jiran aku dengan harga RM600 shj..
aku nga sesak sbnarnye./ nk x nk kene gak lepaskan.. duit ni pun wat pusing modal nk angkat dslr nanti.. 

ikutkan hati banyak pengalaman aku ngn psp ni.. sayang giler..
mule2 memangla sayang.. da lame.. habis madu sepah dibuang.. psp aku pun da lame x maen..
aku pk pun g baik aku jual kt jiran aku tu.. dier pun x pnah ase men psp.. so aku ikhlas nk letgo psp tu..

semoga kau bahagie bersame si dier PSP.. aku x nk cter pape pasl psp ni da.. benda yg lepas jgn dikenang..

Rabu, 8 Disember 2010

Im into photography??

omg.. mcm x caye je ngn entri kali ni..
ye betul.. aku akan memasuki bidang fotografi.. bile waktu nye?? ntah la..
nk ikutkan aku ni zero knowledge pasal benda ni..
x tau la nk cakap cmne da.. pe yg menyebabkan aku minat sangat kt benda ni ye..
ikut org?? iye kot.. minat.. ade la cikit..

haha.. btw aku x target pape model g..