Ahad, 31 Julai 2011

TRIP 2 KOTA SINGA.. BAjet Ciput...hehehe

Cerita kali ni adalah tentang perjalanan aku dan rakan-rakan ke kota singa@singapura...
plan nk ke sane sebenarnye dah lame.. dari semester lepas lagi.. tp apakan daya.. bukan senang nak masuk negara orang,, mcm2 halangan kami terpaksa tempuh(kene seberang laut, kene kejar kastam, x lepas cek in,)ni semua aku tipu...

hehe..sebenarnya x susah mane pun.. kene kuat semangat je..

30Julai2011 merupakan tarikh keramat kami semua ke sana.. bergerak dari kampus kul 11..
sampai mamak kat depan city square.. kami melantak dulu.. orang kate kat sane makan mahai.. 2 yg kitorg makan kat jb dulu.. pastu terus g jb sentral..

taim kat sane la aku wat pertama kalinye tuka duit msia kepada singapore.. mak aih jakun nye aku mase tuh.. aku tuka 100hengget dapat 40sing dolar je.. sob2x.. sikit nye nilai matawang negara kita ye..

dekat jb sentral kami menaiki bas terus ke singapore.. kami berenti kat kastam untuk membuat pemeriksaan pasport.. risau gak kot2 kalau bwk barang terlarang ke ape.. member aku yang smoke sume campak rokok dalam tong sampah sebb x mau terkantoi ngn pak imigresen.. kene tangkap sakit wooo.. silap2 masuk mahkamah.. dari rugi duit byr saman baik korg buang je.. yang sedihnye rokok baru g tuh.. baru je isap sebatang... padan muka ko..

dekat 2 jam jugak la baru lepas kastam.. sebb kami budak baru.. ternganga kami nk isi form putih tu.. remeh tol..

lepas sume lepas kami naik bas semula ke kranji.. dah sampai sane mulelah semua buat2 x reti.. padahal memang x reti ponn.. dah tu semua x pandai speaking.. yang reti sikit2 pun teraborr englishnye.. haha,, nasib baik makcik kat kaunter tu cakap bm.. syukur alhamdulillah..

kitorg mule2 nj beli daypass SMRT.. dalam 18singdollar gitu.. dapat jalan2 satu singapore.. tapi memikirkan kami semua noob.. campur lagi ngn jakun.. ngn duit yang ade berapa je dalam walet.. ktorg amik keputusan amik tiket sehala je ke City Hall..

perjalanan dari situ memakan masa 45minit.. dalam SMRT tu dapat la kami tgk sekeliling singapore.. mase mula2 exited sgt dapat tgk tempat org.. namun kegembiraan kami x berpanjangan.. yang kami lihat hanyalah perumahan pangsa.. alahai boringnye.. nk tgk rumah teres memang payah.. dalam perjalanan kami tu hanyalah terjumpa satu je perumahan teres.. mesti mahal kn...

ketika hendak memasuki kawasan bandar lagi la sedih.. ingt dapat la tgk bandar.. rupe2nye SMRT tu lalu underground pulak.. gelap gelita je pemandangan...

dah sampai city hall.. kami lalu bawah tanah ke raffles city.. punye la ramai org kat situ.. bertambah lagi la jakun budak2 ni.. kejap je dah hilang.. hahaha.. aku x melepaskan peluang untuk snap beberpa keping gambar.. da mcm pelancong aku rase taim tuh..

kitorg mengambil keputusan untuk berjalan kaki ke marina bay.. kat situ org ckap ad MErlion(singa yang pancur air kat mulot tuh).. 2 yg exited sgt..hahha.. x cukup syarat ke sane kalau x g merlion.. perjalanan agak jauh(sebb jalan kaki) tapi aku rase sgt hepi.. sebb kawasan nyer agak berangin sedikit.. nyaman je ditiup angin tepi laut..

dh smpai sane.. kali pertama aku tgk merlion depan mate... x de la besar mane pun.. aku rase tugu negara lagi besar.. papepun aku hepi.. sebb dapat gak tgk.. x lupe jugak snap bbrp keping gambar.. org ramai kat situ.. jd nk dapatkan angle yg cantekk memang payah nohhh..

x lame kemudian kami semua rase haus.. ye lah.. stok air dr jb sume dah habis kitorg kejekan.. nk x nk minum je la air kat singapore tun.. jalan2 kat sekitar marina bay tu terjumpa mesin jual air tin.. satu tin 1singdollar... konvert jdi rm2.4.. aiseh mahalnye.. tapi haus nye pasal sebat je..

kitorg jalan2 kat sekitar nye.. sebenarnye.. kitorg ni da sesat.. hehehe.. ikut naluri je nk jalan2.. sampai lah satu tempat tuh.. kitorg da penat sgt.. tetibe lak nampak 7E.. yea.. kitorg terus g beli makanan kat sane.. aku share ngn rumet aku air jus sekotak.. dalam 2dolar,, 5rggt.. rase cm same je cm kat msia... janji dapat lepas dahaga...

lepas tu terjumpa sorg banker tengah repair ATM.. tgk2 boleh cakap melayu.. terus ktorg tny sal Singapore nih.. dier ckp marina bay seronok waktu malam.. ade pesta lampu.. mase tuh dah pukul 4 ptg.. memang penat.. rase nk tdo pun ad.
x semena-mena bateri aku lak kiok.. aiseh.. ni kes nk lupe cas la ni.. baru aku teringat las cas mase nk g tioman.. aduh.. x dapt la nk snap gambar da..

kitorg jalan2 g funan digtal mall.. dier lagi besar dari landmark kat jb.. mcm2 barg elektronik terjual. tp aku x exited pun.. lepak2 kat booth apple sambil main ipad2 je la... hehe.. org sane sume x pandang pun display iphone ngn ipad kat situ... aku je jakun nk main ngn menatang tuh.. x pe la dapat isi mase terluang kn..

pahtu kitorg g lak kat peninsula plaza.. sebelah je.. kat situ 1st aku perasan org asing sgt ramai.. bukan mat saleh ye.. tapi filippina..vietnam.. myanmar.. indon.. etc.. kat situ la ktorg terjumpa gift shop yg murah.. hehe.. ramai gak yg beli barang kat situ.. ad yg beli deodoran lagi.. harge memang jauh lebih murah dari msia... barang2 tertentu je la... ak amik keputusan beli keychain utk family akuh... pastu aku masuk kat dalam plaza lak.. lagi la ramai pendatang.. semua muke gangstre2 belaka,. siap jual sirih lagi kat dalam.. lepak kejap je la kat situ sebb lapar..

kitorg amik keputusan nk ke rafflescity plaza utk mkn.. bagi aku dier mcm city square jb.. huhu.. tmpt org kaye2 shopin.. kitorg smpai kat foodcout.. member aku ad yg makan.. aku lak x mau nk mkn sebb.. aku memng lapar.. tp sebb nk sep duit utk tiket balik je.. so..thn je la.. ala. sok kn da pose.. kire aku train perut tu kasi tahan lask sikit..

pas sume mkn kitorg g balik kat marina bay.. taim tuh dah pukul 8.. dalam perjalanan kesane aku perasan tapak kaki aku rase smacm.. argh.. tapak kaki aku da melecet.. pedihnye mcm kene pijak paku je.. nsib baik aku ni jantan.. memang tahan je la sakit tu..kontol macho.. amacm gempak x??

sampai sane.. ade dihiburkan ngn band2 indie.. dapat la rehat sambil mendengar alunan muzik indie tu.. aku kurg minat sgt.. tp dgr je la.. dapat gak la rehatkn kaki aku tuh.. pas dah abes perform ktorg lepak kat tepi tngga mengadap marina bay..

kitorg dihiburkan dengn cahaya lampu dari marina bay.. ditambah dengan angin yg nyaman.. taim tuh aku rase tenang sikit n hepi sebb aku rase ni la penutup trip aku kat sini yg paling best sekali.. hati tenang... pastu dalam kul 8.45 ktorg amik keputusan utk balik..

kitorg amik SMRT dari raffles city ke kranji balik.. mase tuh aku perasan tiket aku dari keranji masih ada.. pergi kat mesin tiket,. dier ckp boleh dapat pulang 1 sing kalau masuk balik kad kedalam mesin.. dapat la 1sing.. pastu beli lek tiket ke Kranji.. dalam 3dole je....

dalam ketapi kitorg sume penat.. ad yg terlelap da pun.. aku mule2 dapat la duduk kejap bagi rehat kakai. pastu ad auntie ni lak masuk.. memandangkan aku ni bakal cikgu terhebat abad 22.. aku bgi antie tu duduk tempat aku.. bangge wo mase tuh.. org sume pandang aku.. kalau makcik2 tgk konfom nk wat aku jadik menantu depa..

hehe.. akhirnya sampai gak kat kranji.. sume lepas gate.. aku sorg je sangkut.. punye la menggelupur mase tuh.. ak cek kat display dier kate insufficient value.. pehal lak ni.. mule la aku terbayang mak ayah kat kampung.. takut aku x dpt lepas dari singapore nih...

ak g kat kaunter.. dier ckp kad aku short 10cent.. hah?? plik tol.. ak sorg je yg kene?? byr je la 10cent tuh... jnji lepas...

akhirnya kitorg naik bas ke larkin terus.. sampai imigresen.. urusan menjadi amat mudah.. x leceh pun.. kejap je lepas... pastu kitorg naik semula bas ke larkin...

ni la perjalanan aku ke luar negara paling murah sekali dalam negara yang tinggi nilai matawnag nye... kire2 aku spend 20sing dollar bersamaan 50rggt je... bagi aku.. hujan emas di negeri org.. hujan batu ni negeri sendiri.. labih baik di negeri sendiri.. papatah tuh membuatkan aku terpikir ad jugak benarnye...

Sabtu, 30 Julai 2011

Kembali Pulang

salam semua.. tajuk kali ni sangat la mendebarkan.. mak limah yang tgh makan keropok lekor pun boleh tersedak tengok tajuk ni..(ni aku tipu korang)..
sape yang pulang tu?? hahaha...

Baby Shark telah pun kembali pulang ke pangkuan pemilik asalnye.. x lain x bukan.. aku la.. seorang pelumba yang terjengket-jengket nak naik moto.. lagi2 taim berenti kat trafic light.. abes moto kene senget pasal nk jejak kaki ketanah..
hari ini aku menaiki bas untuk ke Pontian semata-mata ingin mengambil semula Baby aku dari Pomen Udin the Fabricator.. dengan kos yang mencecah 800.. fiber balik kaverset.. spray kaler merun.. spray rangka ngn aksesori kat moto tu.. abes sume kene cat baru.. nasib je dier x spray lampu.. meter ngn fork baru.. alhamdulillah selamat pergi dan pulang.. cume penat sikit la asyk kene redah roadblok je.. mesti kene tahan.. ape dorg ingt aku budak nk amik pmr ke bwk moto tu..

ni la merupakan proses pembedahan terakhir Baby Shark.. da x de perubahan yang akan berlaku padanya lagi.. kalau ade duit lebih ape salahnye kan..

err??gambar aku lupe nk snap la.. nnt la aku uploadkan..

Rabu, 27 Julai 2011

menanti BaBy ShaRk..

yea.. blog kali ni aku sgt exited nak citer kat korg sume..
citernye mcm ni.. bini no dua aku.. Baby Shark sedang direstorasikan oleh pomen terulong Panther..
x lain x bukan.. pomen udin pontian the fabricator.. (dier punye panther manyak leng chai maa..
suda dua minggu Babyku dibogelkan.. dikikis segala kotoran dan calar balar.. dijahit balik segala luka2 yang ada pada badannya.. dan akhir sekali.. dihidupkan semula untuk menjalani hidup baru..

kaler yang akan menyinari tubuh badanyya adelah warna merun kataklaizer.. ehehe.. aku suker kaler ni sebab
1)member2 aku pakai kataklaizer kaler merun.. sorg je sesat kaler kuning diraje...
2)aku suke kaler ni.. x caye.. baju raye aku paling lame pakai adalah kaler merun taww...
3)baru ranggi.. ehehehe

dier akan disaluti dengan sepokrim kaler hitam agar tampak segak dan gagah perkasa.. ownernye kecik aje.. aiseh..

tarikh keramat aku akan menemui semula baby aku adelah mase 1st day puase nanti.. ditambah dengan keberkatan ramadhan.., x sabar rasenyer nk bertemu dengan adinda tersayang..(wekk,,,sambil muntah akibat mabuk laut semasa di tioman)


ni namanye jerung the accrobatter.. dier punya raida wa tarak kenal.. tapi musti minat sama itu kamen raida black rx..





ini la dia bakal moto gua.. pada owner/. ni pun wa tarak kenai.. byk lengchai lu punya motot.. tapi apa boleh buat.. wa pun pakai kaler ini ma.. kire kawtim la ye.. same2 naek..

Selasa, 31 Mei 2011

mari kiter berfixie

sudah menjadi trend masa kini.. dak2 remaja dan belia mengayuh basikal fixie..
mengenangkan harga petrol yg semakin meningkat.. rase teringin pulak aku nak ade fixie sebijik..
aku x nk la ceritakan tentang fixie ni sgt sebb aku ni bukannyer pakar sejarah pon..
aku da lame minat basikal ni.. sebb dier kalerful dan tayar kecik gitu mcm basikal lumba...

sejarah aku berbasikal dulu memang lame.. bukann aku ni bekas pelumba basikal..
dari aku umur 4 tahun sampai form5.. taim tu dak2 sume da pakai moto.. aku sorg2 je nek mountainbike g cybercafe sebb nk layan myspace.. (taim tu gila myspace)

selepas aku da dapat lesen moto.. aku tinggalkan dunia kayuh ni... ase rindu nk kayuh basikal petg2.. kua peluh sambil menikmati cuace petang yang nyaman...

aku mule kenal fixie ni semase outing JOHO di Bukit timbalan.. taim tu memang aku jakun.. x pernah tgk basikal fixie... tapi taim tu aku x kenal sgt.. dah tu boleh pulak ase pelik tgk dorg kayuh basikal.. da la tayar kecik.. yg naik tu ade yg tersangt la kiut.. nsib x pecah je tyr tu..

yg best pasal fixie ni of cos la gear dier.. fixed.. kene ade skill nk kayuh basikal nih.. hihi fixed gear aku da kenal dari sekolah lagi,, aku dulu sekolah menengah bese je pakai basikal prewel mati(ayat skema dak skola) taim tu basikal aku pakai org panggil basikal dak perempuan.. ala..yg ade bakul ngn tempat duduk belakang tu.. basikal aku ler tu.. tapi bese ar.. kalau suda ade darah jantan.. mesti nafsu nk modified ade punyer.. pakai handel moto.. tiptop seyh.. tengkuk gt.. batang seat bengkok.. tayar sotong.. sportrim bintang.. da mcm moto mat rempit mase tuh..pakai prewel mati.. ade lak kawan aku ley bantai kepale 125z dekat handel dier.. meter c70.. yg paling x tahan ade sorg apek kat sekolah aku.. sumbat ekzos 2strok kat basikal dier..
ingt lagi basikal aku tu kaler hijau tua.. ade tulisan crocodile kat rangka dier.. kalu la aku ade kamera mase tu.. memang aku snap kaw2 basikal aku tuh.. kenangan siot..

baru2 ni aku layan gak video kt tiubkamu pasl fixie ni.. punye la kempunan nk mengayuh.. abes basikal cabuk adek aku punye g sebat bwk jalan2.. dan yg sakit hatinyer.. basikal jiran aku lak hilang.. letak kt umah aku lak tu.. haram jadah tol la.. kalau la dapat memang aku lanyak budak tu ngn tayar fixie.. biar badan 2 berkalerful sikit..

hehe.. aku ngidam sebenarnye nk ade fixie nie.. lagi2 yg kaler ijau fluoresent tu.. huish.. dekat 600 gak la.. mahal gak no.. rangka ngn tyr da 600.. kopak2.. ade rezeki dapt la merase sebijik..

hehe.. k la.. smpi sini dulu deh..



hehe.. basikal hijau fluoresent tuh aku da cop dulu ye.. mesti nmpak kacak kn aku kayuh..



hehe.. ni basikal gak ye.. mcm ex5..


haha.. lebih kurang cmni la basikal aku taim skolah menengah.. cume kaler hijau tua cikit..

Khamis, 5 Mei 2011

Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Lens Review by Me.. AKu baru beli nih..



Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II Lens memberikan kualiti gambar yang baik sangat dalam, ringan, cepat dan terjangkau pakej kecil. Tambah dalam rentang panjang fokus yang sangat popular dan anda mempunyai lensa yang tepat bagi banyak kamera digital SLR pemilik. Populariti awal-in-nya-kitaran lensa ini adalah menikmati substantiates tuntutan ini.


Seperti Canon EF-S's Lensa , Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II Lens menyediakan lingkaran gambar yang cukup besar untuk APS-C (1.5x/1.6x FOVCF) sensor SLR digital berukuran. Menjadi ukuran untuk sensor yang lebih kecil-format membolehkan reka bentuk yang lebih kecil untuk digunakan. Saiz 2.9 x 3.2 "(74 x 82mm) (dx) dan berat 15.2 oz (430g), yang Tamron 17-50 merupakan saiz ideal untuk badan-badan yang lebih kecil SLR digital. Hal baki dan mengendalikan sangat baik.

Build quality tidak kasar, tetapi padat - sangat memadai saya akan mengatakan. Kap termasuk juga sama dibina. Getah pada zoom ring grippy, lembut dan sangat berusuk. Zoom dan tumpuan cincin gilirannya lancar. tutup lensa belakang Tamron hanya melekat pada satu kedudukan - sedikit rasa sakit kerana saya sudah terbiasa untuk 3 Canon kedudukan lampiran. Tamron baik-tengah mencubit 67mm penutup hadapan lebih dari membuat untuk rasa sakit ini - Saya telah mempertimbangkan meletakkan ini dalam kanta saya Canon - Dan banyak kanta Sigma sangat memerlukan mereka.

Aktif untuk isu-isu yang lebih penting ... Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II Lens 'AF agak cepat, tapi buzz nada tinggi yang dibuat oleh motor fokus adalah menipu - membuat suara lensa lambat. Saya mendapati ketepatan AF akan cukup baik dengan tembakan dijawab relatif sedikit (yang tidak salah saya sekurang-kurangnya). Ini adalah fokus kanta dalaman - Ini tidak akan mengubah panjang selama fokus dan elemen bahagian depan tidak berputar. FTM (Full Time Manual) fokus tidak disokong. Kerana cincin fokus manual agak kecil dan di depan cincin fokus yang lebih besar, saya tidak menemukan fokus cincin balik selama autofocusing menjadi banyak masalah. Itu giliran sekalipun. jarak fokus minimum yang Tamron 17-50 adalah 10,6 "(0.27M) dan memberikan faktor pembesaran terhormat .22 x. Baik zoom dan fokus cincin memainkan arah yang berlawanan dari cincin lensa Canon. Sebuah zoom butang kunci disediakan.



Diposisikan di atas dari kiri ke kanan dalam kedudukan mereka telah ditarik sepenuhnya adalah kanta yang berikut:
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS Lens II
Nikon 17-50mm f/2.8 XR Di II Lens
Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM Lens
Nikon 17-50mm f/2.8 XR Di II VC Lens
Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM Lens


Kualiti optik dari Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II Lensa sangat baik (terutama untuk harga). Saya mendapati gambar-gambar saya yang tajam bahkan ketika terbuka lebar di f/2.8 di semua focal length - Saya tidak ragu untuk menggunakan lensa ini di f/2.8. Mempersempit aperture 1 stop atau lebih sedikit menghasilkan gambar yang lebih tajam pusat dan sudut terasa lebih baik sebagai sudut yang terbuka lebar agak lembut.

Jika subjek atau latar belakang adalah warna solid merata-teduh, anda mungkin melihat vignetting kecil saat kanta berada pada f/2.8 di focal length yang lebih luas. Jika tidak, vignetting tidak akan terlihat. Beberapa CA (berwarna Herotan) dapat dilihat pada gambar kehidupan nyata, tapi saya tidak akan mempertimbangkan pantas. Flare sangat baik dikendalikan. Beberapa barrel distortion terlihat pada akhir 17mm. distorsi pincushion menjadi terlihat di 24mm dan lebih terlihat di 35mm sebelum mengurangkan sampai akhir 50mm. Warna tampak halus - neutral. Aperture 7-blade menghasilkan menyenangkan out-of-focus highlight.


Tentu saja, hal pertama yang saya ingin lakukan dengan lensa ini adalah dengan membandingkan dengan EF-S 17-55mm f/2.8 Canon IS USM Lens dan Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Lens - Kedua dipaparkan bersamaan dengan Tamron di atas dan di bawah gambar.




Canon dan Tamron sama-sama tajam di tengah pada semua focal length. Pada pertengahan liputan zoom, Canon mulai menunjukkan prestasi yang lebih baik tepi - menjadi jauh lebih baik di 50mm. Perlu diingat bahawa Canon tidak melakukan dengan baik pada ujian bagan ISO 12233 - Tidak tampaknya seperti jarak fokus dekat.

Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II Lens menunjukkan kurang vignetting dari Canon. Tamron lebih flare-tahan. Lensa Tamron '17mm lebih lebar dari ini lensa Canon 17mm. Tentu saja, Canon telah 5mm selama Tamron di hujung panjang.

Keuntungannya Canon terbesar adalah image stabilizer 3-stop bahawa Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II Lens kekurangan. Jika subjek anda tidak bergerak (atau anda), ini adalah ciri yang sangat bagus. Canon juga dilengkapi cepat, diam USM (Ultrasonic Motor) fokus dengan FTM fokus.

Mungkin perbezaan terbesar antara kedua-dua kanta adalah harga. Setiap individu harus menentukan sama ada keuntungan dari Canon cukup untuk membenarkan perbezaan harga yang sangat besar.

The Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Lens sangat, sangat mirip dengan Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II Lens. Lensa ini lebih mirip daripada yang berbeza. Mereka sangat sama berukuran dan berbentuk. Mereka fungsi yang sangat serupa.

Perbezaan? Sigma kurang tahan terhadap flare. Sigma menunjukkan lebih CA. Tamron ini terasa lebih luas (17mm vs 18mm - dan bahkan lebih lebar dari Canon dengan penunjukan 17mm sama). Tamron menumpukan lebih cepat, Sigma menumpukan lebih pelan. Tamron menumpukan jauh lebih tepat - tahap kiper saya jauh lebih tinggi dengan Nikon. Saya Sigma memiliki sisi kiri lemah - Untuk ketajaman, yang mengalahkan Sigma mudah di sisi kiri, tetapi Sigma adalah sedikit lebih baik di sebelah kanan. Cincin Sigma memainkan arah Canon, cincin Tamron memainkan arah yang bertentangan. Sigma lebih murah (tapi tidak banyak). The Sigma memerlukan hood lensa harus dikeluarkan untuk memasang / memadam penutup lensa

Saya memilih? akan pergi dengan Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II Lens atas Sigma.

Bergerak di ... Tamron tidak menyediakan beg / kes dengan lensa ini. Pertimbangkan Lowepro Lens Case 1W sebagai penyelesaian bagus untuk kelalaian ini.



Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II Lens sedia di Canon (ulasan), Nikon dan Minolta mount. penafian lalai saya: anda harus menyedari bahawa ada potensi masalah dengan lensa pihak ketiga. Sejak Tamron(vs lesen) pengeluar jurutera reverse rutin AF, selalu ada kemungkinan bahawa sebuah badan baru mungkin tidak menyokong lensa pihak ketiga yang lebih tua. Ada contoh ini terjadi di masa lalu. Kadang-kadang kanta boleh rechipped dibuat serasi, kadang tidak. Kedua, ada risiko masalah yang mengakibatkan pengilang kanta dan tubuh menunjuk menyalahkan satu sama lain. Namun, jaminan Tamron 6-tahun jauh lebih unggul dengan standard Canon jaminan 1 tahun.


Lensa Review: MFD | ∞ MFD | ∞ w / Hood: MFD | ∞ MFD | ∞ Diputar Bandingkan>

Dalam Tamron17-50mm f/2.8 XR Di II Lens, kami mempunyai alat yang sangat berguna. Kerana kecil dan ringan, kita boleh menerima di mana-mana. Kerana cepat (f/2.8), kita boleh menggunakannya dalam cahaya rendah dan dalam bilik - dan untuk menghentikan tindakan. Kerana memiliki kualiti gambar yang sangat baik, kita boleh menggunakannya untuk tembakan penting. Senarai ini bersama-sama dengan panjang untuk keperluan umum rentang focal bagus mengisi keperluan sejumlah besar peluang fotografi (Aku akan memberitahu anda menganggap mereka). Untuk harga, Tamron 17-50 merupakan lensa murah.

Review Nota: Jangan mengelirukan Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II Lensa dengan Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II VC Lens . ujian awal, disahkan oleh maklum balas pembaca, menunjukkan bahawa kanta non-VC bapa mempunyai kualiti gambar yang superior.

p/s-- yang ni aku cube translate.. haha kalau ade bahase yg pelik tu paham2 la ye.. awok x cukup english education..

Rabu, 13 April 2011

BaBY SHaRK..


Assalamualaikum semua..
selamat malam//
dah lame rasenye x kemaskini blog ni.. berbulan gak la.. banyak sebenarnya aku nk isi dalam blog ni.. keje banyak weyh.. ditambah pula dengan internet yang lembab.. memang x de semangat la nk blogging ni..

topik kite pada mlm ni adalah berkenaan dengan ahli keluarga baru UMar Lufti..
sem ni aku target 2 benda yang penting.. pertama sekali ialah DSLR.. aku telah berjaya memiliki Baby Canon 1000d pada sem ni.. Alhamdulillah berkat usaha aku beberapa sem ni. ngan saving yang aku wat.. dapat jugak lah aku tunaikan hasrat aku yang kedua ini...

ACN 8275.. itulah no pendaftaran Baby Shark aku.. Ia sebuah Suzuki TXR 150.. kat malaysia orang panggil panther jerung.. lahir pda tahun 1994.. kire aku lagi tue dari dier la.. haha.. ad ke panggil Baby shark.. umor da masuk 17 thun,. kalau standart umor gini da layak wat tukun... haha..

suzuki panther merupakan idaman aku sejak dari sekolah lagi.. masih ingat lagi kali pertama memandang.. sebuah panther gamma berwarna merah.. mase tu umor baru 6tahun.. pergh.. wa cakap lu.. memang tu la moto idaman aku.. cume la ni x minat gamma la.. minat lagi design jerung.. fullfairing.. tu dia nk habaq mai..

ni la 1st moto ku pakai duit sendiri.. moto ni dibeli ngn rege 1xxx cmtu la.. memnag murah aku dapat,.. 2 pun ad org nk letgo murah.. terus ku sambar.. mane nk cari moto running dengan geran complete ley tuka name ngn roadtax hidup ngn rege cmni.. memng x dinafikan ak ley dpt murah g.. tapi ni la rezeki aku.. 2 la moto aku.. sebelum ni dekat 4x aku reki nk beli moto ni.. asyk2 org letgo.. da kene sambar.. yang moto ni la aku struggle nk dapatkan.. mase owner tu msg.. aku terus x buang mase.. nek moto terus ke kota tinggi semate2 nak memiliki moto tersebut.. nek demak berdua je dengan kwanku mud.. sampai sane terus tgk moto.. bincang2 ngn owner terus aku setuju nk beli.. terus bwk balik jb.. punye la exited taim 2.. tpi bese la.. mto murah jgn harap la tiptop// byk gak problemnye.. ngn enjin g.. mak aih.. dekat 1000lebih gak la aku kene standby utk overhaul.. belum lagi mekap moto tu.. wa cadang nk spray kale putih atau hitam.. pastu pkai stripe jerung je.. wa mau bikin standart je.. pastu wa nk beli meter la.. meter lame tu byk sgt yang x berfungsi.. yang payah tu meter minyak la x idup.. aduih.. nsib baik ad reserve tank.. kalau tetibe moto mati tgh jalan.. ley tuka switch ke reserve.. dapat mengelakkan dari menolak moto di tepi jalan.. tapi mane de moto x penah kene tolak kn.. wa nk citer.. cable klac moto ni pnah putus woo kat highway pasir gudang.. mase tu baru je 3 hari wa pakai moto ni.. taim tu dunia dirasekan gelap gelita shj.. tpi nasib waa baik.. ad brader pki panther jugak tunda waa sampai bengkel.. waa syg lu brader.. ni la waa respek ngn dak2 panther ni.. tolong menolong..

kenape x amik rxz?? persoalan itulah yang selalu diutarakan oelh rakan2 ku.. ni la chek nk habaq ye.. bukan cheq x minat ngn rxz tu.. mnat 2 memang de.. tapi minat ku pada suzy lagi tinggi.. lagipun wa ni name je moto 150cc.. bwk cm siput gak.. silap2 bangla nek expai bwk kapet lagi laju bawak dari wa bawak.. maklumla rempit kepit wa cakap lu.. siap pakai sidemirror lagi.. hahaha.. tu la sebab wa pakai jerung ni.. kang pasang sidemirror kt rxz org ckp giler pulak.. rxz pki sesungut..

susah ke nk maintain moto ni?? ni cheq nk habaq mai.. memng susah nk cari.. visor fairing jerung shj ak masih lagi x jumpe sampai la ni.. tapi bese la moto da kategori retro.. part susah nk dapat woo.. kene sabar tahap ultraman.. kene rajin riki.. kene ramai kawan yang pakai panther ni. nasib baik wa ad member sorg.. name dier acai jerong.. dier la yang ajar wa pasal moto ni.. pas ni dier da posting.. tggl la aku sorg je lone ranger.. tapi cmane pun barang byk je lagi.. usaha tangga kejayaan maa.. bpe banyak part wa da ganti/// sume tangan sendiri je..

perancangan waa mase depan.. wat mase skg ni wa nk bikin standart je.. enjin pun nk kne overhaul ma.. bagi enjin seddap da ok.. senang wa nk jalan jauh.. x la kene makan asap ngn dak lc nanti.. haha.. papepun waa nk update la citer pasal moto wa ni ye..

Isnin, 14 Februari 2011

Baby Canon

Hye u all..
hari ni aku nk bagitahu something..
aku da berjaya memiliki DSLR,,
Baby yang aku maksudkan adalah Canon 1000d..
kamera ni aku beli 2nd dari seorang fotographer jb..
yg aku dapat adalah.. body semua sekali aksesori kat dalam kotak kecuali kitlens..
dan juga lens 50mm f1.8..
semua sekali ake beli dengan harge 1050..

persoalan.. kenapa aku panggil Baby CAnon??

urmm..sebab 1000d ni adalah model entry-level je.. sesuai untuk yang baru nk gatal tangan ngetik gambar ni.. maklumla.. setting untuk budak2 je.. tu pun aku terkial-kial.. haha..

why choose canon instead of nikon??

coz all canon af motor is in the lens..
pernah dulu aku nyatakan nk amik d3100.. tapi pkir dan pkir..
ssh nanti aku nk cari lens.. pilehan aku yang sesuai mase tu adlah d90 sahaja..
dekat 3k lebih gak regenye.. mak aih.. aku bukan nyer anak orang kaye..
lagi pun aku baru nk terjun bidang fotografi ni.. 1000d is more suitable for me..

so,, instead of nikon i choose canon.. and maybe i will stick to canon for a while before i jump ship..

setiap benda ada limit dier.. canon 1000d ni pun ada limit dier jugak.. selagi aku belum capai limit dier.. selagi tu la aku akan pakai sampai bile2.. dan kalau aku nk upgrade sekalipun.. mungkin makan mase yang agak lame.. ikat perut woo angkat 1000d 2nd ni.. tiap malam makan biskut cicah air teh..

kepada kekasihku d3100.. cinta kita berakhir disini.. i da ad pilihan laen..
selamat tinggal..(sambil mendengar lagu dangdut selamat jalan romeo)

Ahad, 30 Januari 2011

cuti..

x de pape benda best pun taim cuti nih..
elaun da msuk.. tapi 1 benda pun x dpt g..
moto.. cmera.. argh sume ni ak ngidam..
tapi x taula nape ak ni x tetap pendirian..