Ahad, 31 Julai 2011

TRIP 2 KOTA SINGA.. BAjet Ciput...hehehe

Cerita kali ni adalah tentang perjalanan aku dan rakan-rakan ke kota singa@singapura...
plan nk ke sane sebenarnye dah lame.. dari semester lepas lagi.. tp apakan daya.. bukan senang nak masuk negara orang,, mcm2 halangan kami terpaksa tempuh(kene seberang laut, kene kejar kastam, x lepas cek in,)ni semua aku tipu...

hehe..sebenarnya x susah mane pun.. kene kuat semangat je..

30Julai2011 merupakan tarikh keramat kami semua ke sana.. bergerak dari kampus kul 11..
sampai mamak kat depan city square.. kami melantak dulu.. orang kate kat sane makan mahai.. 2 yg kitorg makan kat jb dulu.. pastu terus g jb sentral..

taim kat sane la aku wat pertama kalinye tuka duit msia kepada singapore.. mak aih jakun nye aku mase tuh.. aku tuka 100hengget dapat 40sing dolar je.. sob2x.. sikit nye nilai matawang negara kita ye..

dekat jb sentral kami menaiki bas terus ke singapore.. kami berenti kat kastam untuk membuat pemeriksaan pasport.. risau gak kot2 kalau bwk barang terlarang ke ape.. member aku yang smoke sume campak rokok dalam tong sampah sebb x mau terkantoi ngn pak imigresen.. kene tangkap sakit wooo.. silap2 masuk mahkamah.. dari rugi duit byr saman baik korg buang je.. yang sedihnye rokok baru g tuh.. baru je isap sebatang... padan muka ko..

dekat 2 jam jugak la baru lepas kastam.. sebb kami budak baru.. ternganga kami nk isi form putih tu.. remeh tol..

lepas sume lepas kami naik bas semula ke kranji.. dah sampai sane mulelah semua buat2 x reti.. padahal memang x reti ponn.. dah tu semua x pandai speaking.. yang reti sikit2 pun teraborr englishnye.. haha,, nasib baik makcik kat kaunter tu cakap bm.. syukur alhamdulillah..

kitorg mule2 nj beli daypass SMRT.. dalam 18singdollar gitu.. dapat jalan2 satu singapore.. tapi memikirkan kami semua noob.. campur lagi ngn jakun.. ngn duit yang ade berapa je dalam walet.. ktorg amik keputusan amik tiket sehala je ke City Hall..

perjalanan dari situ memakan masa 45minit.. dalam SMRT tu dapat la kami tgk sekeliling singapore.. mase mula2 exited sgt dapat tgk tempat org.. namun kegembiraan kami x berpanjangan.. yang kami lihat hanyalah perumahan pangsa.. alahai boringnye.. nk tgk rumah teres memang payah.. dalam perjalanan kami tu hanyalah terjumpa satu je perumahan teres.. mesti mahal kn...

ketika hendak memasuki kawasan bandar lagi la sedih.. ingt dapat la tgk bandar.. rupe2nye SMRT tu lalu underground pulak.. gelap gelita je pemandangan...

dah sampai city hall.. kami lalu bawah tanah ke raffles city.. punye la ramai org kat situ.. bertambah lagi la jakun budak2 ni.. kejap je dah hilang.. hahaha.. aku x melepaskan peluang untuk snap beberpa keping gambar.. da mcm pelancong aku rase taim tuh..

kitorg mengambil keputusan untuk berjalan kaki ke marina bay.. kat situ org ckap ad MErlion(singa yang pancur air kat mulot tuh).. 2 yg exited sgt..hahha.. x cukup syarat ke sane kalau x g merlion.. perjalanan agak jauh(sebb jalan kaki) tapi aku rase sgt hepi.. sebb kawasan nyer agak berangin sedikit.. nyaman je ditiup angin tepi laut..

dh smpai sane.. kali pertama aku tgk merlion depan mate... x de la besar mane pun.. aku rase tugu negara lagi besar.. papepun aku hepi.. sebb dapat gak tgk.. x lupe jugak snap bbrp keping gambar.. org ramai kat situ.. jd nk dapatkan angle yg cantekk memang payah nohhh..

x lame kemudian kami semua rase haus.. ye lah.. stok air dr jb sume dah habis kitorg kejekan.. nk x nk minum je la air kat singapore tun.. jalan2 kat sekitar marina bay tu terjumpa mesin jual air tin.. satu tin 1singdollar... konvert jdi rm2.4.. aiseh mahalnye.. tapi haus nye pasal sebat je..

kitorg jalan2 kat sekitar nye.. sebenarnye.. kitorg ni da sesat.. hehehe.. ikut naluri je nk jalan2.. sampai lah satu tempat tuh.. kitorg da penat sgt.. tetibe lak nampak 7E.. yea.. kitorg terus g beli makanan kat sane.. aku share ngn rumet aku air jus sekotak.. dalam 2dolar,, 5rggt.. rase cm same je cm kat msia... janji dapat lepas dahaga...

lepas tu terjumpa sorg banker tengah repair ATM.. tgk2 boleh cakap melayu.. terus ktorg tny sal Singapore nih.. dier ckp marina bay seronok waktu malam.. ade pesta lampu.. mase tuh dah pukul 4 ptg.. memang penat.. rase nk tdo pun ad.
x semena-mena bateri aku lak kiok.. aiseh.. ni kes nk lupe cas la ni.. baru aku teringat las cas mase nk g tioman.. aduh.. x dapt la nk snap gambar da..

kitorg jalan2 g funan digtal mall.. dier lagi besar dari landmark kat jb.. mcm2 barg elektronik terjual. tp aku x exited pun.. lepak2 kat booth apple sambil main ipad2 je la... hehe.. org sane sume x pandang pun display iphone ngn ipad kat situ... aku je jakun nk main ngn menatang tuh.. x pe la dapat isi mase terluang kn..

pahtu kitorg g lak kat peninsula plaza.. sebelah je.. kat situ 1st aku perasan org asing sgt ramai.. bukan mat saleh ye.. tapi filippina..vietnam.. myanmar.. indon.. etc.. kat situ la ktorg terjumpa gift shop yg murah.. hehe.. ramai gak yg beli barang kat situ.. ad yg beli deodoran lagi.. harge memang jauh lebih murah dari msia... barang2 tertentu je la... ak amik keputusan beli keychain utk family akuh... pastu aku masuk kat dalam plaza lak.. lagi la ramai pendatang.. semua muke gangstre2 belaka,. siap jual sirih lagi kat dalam.. lepak kejap je la kat situ sebb lapar..

kitorg amik keputusan nk ke rafflescity plaza utk mkn.. bagi aku dier mcm city square jb.. huhu.. tmpt org kaye2 shopin.. kitorg smpai kat foodcout.. member aku ad yg makan.. aku lak x mau nk mkn sebb.. aku memng lapar.. tp sebb nk sep duit utk tiket balik je.. so..thn je la.. ala. sok kn da pose.. kire aku train perut tu kasi tahan lask sikit..

pas sume mkn kitorg g balik kat marina bay.. taim tuh dah pukul 8.. dalam perjalanan kesane aku perasan tapak kaki aku rase smacm.. argh.. tapak kaki aku da melecet.. pedihnye mcm kene pijak paku je.. nsib baik aku ni jantan.. memang tahan je la sakit tu..kontol macho.. amacm gempak x??

sampai sane.. ade dihiburkan ngn band2 indie.. dapat la rehat sambil mendengar alunan muzik indie tu.. aku kurg minat sgt.. tp dgr je la.. dapat gak la rehatkn kaki aku tuh.. pas dah abes perform ktorg lepak kat tepi tngga mengadap marina bay..

kitorg dihiburkan dengn cahaya lampu dari marina bay.. ditambah dengan angin yg nyaman.. taim tuh aku rase tenang sikit n hepi sebb aku rase ni la penutup trip aku kat sini yg paling best sekali.. hati tenang... pastu dalam kul 8.45 ktorg amik keputusan utk balik..

kitorg amik SMRT dari raffles city ke kranji balik.. mase tuh aku perasan tiket aku dari keranji masih ada.. pergi kat mesin tiket,. dier ckp boleh dapat pulang 1 sing kalau masuk balik kad kedalam mesin.. dapat la 1sing.. pastu beli lek tiket ke Kranji.. dalam 3dole je....

dalam ketapi kitorg sume penat.. ad yg terlelap da pun.. aku mule2 dapat la duduk kejap bagi rehat kakai. pastu ad auntie ni lak masuk.. memandangkan aku ni bakal cikgu terhebat abad 22.. aku bgi antie tu duduk tempat aku.. bangge wo mase tuh.. org sume pandang aku.. kalau makcik2 tgk konfom nk wat aku jadik menantu depa..

hehe.. akhirnya sampai gak kat kranji.. sume lepas gate.. aku sorg je sangkut.. punye la menggelupur mase tuh.. ak cek kat display dier kate insufficient value.. pehal lak ni.. mule la aku terbayang mak ayah kat kampung.. takut aku x dpt lepas dari singapore nih...

ak g kat kaunter.. dier ckp kad aku short 10cent.. hah?? plik tol.. ak sorg je yg kene?? byr je la 10cent tuh... jnji lepas...

akhirnya kitorg naik bas ke larkin terus.. sampai imigresen.. urusan menjadi amat mudah.. x leceh pun.. kejap je lepas... pastu kitorg naik semula bas ke larkin...

ni la perjalanan aku ke luar negara paling murah sekali dalam negara yang tinggi nilai matawnag nye... kire2 aku spend 20sing dollar bersamaan 50rggt je... bagi aku.. hujan emas di negeri org.. hujan batu ni negeri sendiri.. labih baik di negeri sendiri.. papatah tuh membuatkan aku terpikir ad jugak benarnye...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan